Povratak

Ženka kunića napušta ili razbacuje leglo | Savjetovanje o uzgoju kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Znate li možda znate zašto majka ostavlja mladunce nakon 3 dana kako se okotila? Majka je uredno načupala dlaku te ih se nije uznemiravalo. Ima li veze za kuniće ako su u istoj prostoriji s kokama? Kunići su bili u kavezu, a koke su samo spavale u toj prostoriji. Jer je naknadno još jedna majka razbacala mladunce.
Hvala na odgovoru.
Srećko

O: Parenje i okot kunića u pravilu protječe bez komplikacija. Kada skotna ženka počinje čupati krzno, znak je da će porod ubrzo nastupiti. Gnijezdo je poželjno pregledati unutar 24 sata od okota, no to mora biti mirno i pažljivo, da se ženka ne izazove i ne napusti gnijezdo. Ako je ženka nervozna i razdražljiva, dobro ju je ponuditi nekom poslasticom da se umiri i odvrati njenu pažnju. Prije diranja gnijezda, ruke treba dobro oprati i istrljati prostirkom iz gnijezda kao i pomaziti majku. Gnijezdo se nikada ne smije dirati neopranim rukama ili rukama koje su bile u dodiru s drugim životinjama pa čak i kunićem mužjakom jer je u kunića vrlo dobro razvijeno osjetilo mirisa i može se dogoditi da zbog stranih mirisa ženka napusti ili čak uništi leglo.

Strani mirisi najčešći su uzrok napuštanja gnijezda od strane majke. Naime, ženka ne prepoznaje svoje mladunce po izgledu već isključivo po mirisu, pa tako bilo koji strani miris može dovesti do njezinog odbacivanja mladunaca. Ponekad se događa i da majka kunića pojede vlastito leglo iz razloga što taj nepoznati miris prepoznaje kao strani i prijeteći za leglo.

Naročitu pažnju treba leglu posvetiti trećeg do petog dana po okotnji jer u to vrijeme ženka, zbog novog nagona za parenjem, gazi po mladima, češćim mokrenjima vlaži gnijezdo, a prestaje i dojiti mlade pa leglo može biti izgubljeno. Osim stranih nepoznatih mirisa, treba imati na umu kako su kunići osjetljivi i na buku pa je tako moguće da su kokice izavale stres u majke kunića i dovele do opisane problematike, a naročito ako ste nedavno počeli prakticirati držanje dviju različitih vrsta životinja u istoj prostoriji. Do napuštanja gnijezda, a time i legla, dolazi i uslijed nuđenja sijena neugodnog pokvarenog ili pljesnjivog mirisa, a ulogu u napuštanju gnijezda ima i prirodna, nepoželjna osobina, a to je loš majčinski instinkt.

Budući da se bavite uzgojem, možete se za više informacija obratiti i na Zavod za stočarstvo, gdje Vam kolege specijalisti mogu dati detaljne upute o optimalnim uvjetima i problematici uzgoja kunića. Prilažem Vam i broj telefona centrale Veterinarskog fakulteta kako biste mogli dogovoriti termin konzultacija: 01/2390-111.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr